DE MAAG, MAAGZUUR EN HET GEBIT: DE ROL VAN EEN (MINDER) GOED WERKENDE MAAG OP JOUW GEBIT
Iedereen kent het wel, je proeft maagzuur in je mond, tekenen dat je maag door iets wat je gegeten hebt of te veel stress even minder goed zijn werk kan doen. Maar wat als dit vaak voorkomt? Bijvoorbeeld je boert vaak op na het eten of door de dag heen, je hebt vaak oprispingen, je voelt je vaak misselijk, hebt weinig tot geen eetlust, een volheidsgevoel of je kunt juist oneindig eten en voelt geen rem, of veel scheurtjes op je tong. Tekenen om eens te kijken naar je maag. Hoe werkt het dan met de maag; Er zijn 3 pijlers die belangrijk zijn en zorgen voor vitaliteit en balans in je lichaam en brein. Dit zijn; Goede nachtrust, Goed werkende spijsvertering, Energie. Toch is hiervan de spijsvertering degene die effect heeft op de andere 2 pijlers. Een spijsvertering die klachten geeft zorgt ervoor dat dit je nachtrust beïnvloedt en je minder energie hebt overdag. De spijsvertering zorgt er ook voor dat de energie uit voeding verspreid wordt door heel je lichaam en organen, zintuigen, weefsel waaronder je gebit, goed gevoed worden. Het goed werken van de spijsvertering is in de Traditionele Chinese voedingsleer een belangrijke basis voor jouw gezondheid naast je constitutie, je DNA. De spijsvertering is de aanstuurder van energie naar andere gebieden in je lichaam. In de Traditionele Chinese geneeswijze (TCG) worden de maag en milt gezien als de spijsvertering. Het zijn juist de maag en milt die zorgen dat je de voedingsstoffen uit je voeding kunt halen. Deze 2 organen en vooral de milt zorgen voor de transformatie en transport van voeding. Dat betekent het omzetten van voedingsstoffen en zorgen dat je lichaam hiermee gevoed wordt. De milt werkt ook middels de alvleesklier en darmen. Zowel de maag als de milt zijn afhankelijk van elkaar voor een goede werking. Dat betekent dat voor de omzetting van voedingsstoffen en het zorgen dat dit overal verspreid wordt door je lichaam het voorwerk van de maag nodig is. De maag zorgt voor het fermentatieproces waar de milt mee verder kan. [Find out more here](https://www.tandarts.nl/mondzorg/preventie/de-maag-maagzuur-en-het-gebit-chinese-geneeskunde).